Katrin Cartlidge

Ur. 1960 r. (Londyn, Anglia, Wielka Brytania), zm. wrzesień, 2002

Aktorstwa uczyła się w Royal Court Youth Theatre, gdzie zaczynała swoją sceniczną karierę. Potem długo grywała na peryferyjnych scenach Londynu i Edynburga, zanim trafiła do filmu. Początkowo przez wiele lat grała postać Lucy Collins w brytyjskim serialu telewizyjnym "Brookside" (1982 - 1988). Lata osiemdziesiąte nie były dla trzydziestoletniej aktorki bez sukcesu zbyt przychylne. Wspominała je jako okres frustracji i niepokoju. W 1987 roku debiutowała na dużym ekranie w "Eat the Rich", ale jej talent aktorski i specyficzną osobowość sceniczną odkrył dopiero brytyjski reżyser kina społecznie zaangażowanego, Mike Leigh. Jej rola w "Nagich" (1993) tegoż reżysera nareszcie zwróciła na Cartlidge uwagę krytyki i międzynarodowej publiczności, za rolę Sophie została uhonorowana nagrodą European Press Prize dla Europejskiej Aktorki Roku. Wykreowała wizerunek kobiety na skraju załamania nerwowego w typowo wyspiarskim, zimnym stylu, czym udowodniła swój nietypowy talent. Jako aktorka charakterystyczna miała jednak problemy z odnalezieniem się w kinematografii, szczególnie komercyjnej. Poszukiwała ról nietypowych oraz interesującej współpracy z twórcami filmowymi.

Wybrana filmografia

2002: Weight of Water, The jako Karen Christenson

2001: Z piekła rodem (From Hell) jako Dark Annie Chapman

2001: Ziemia niczyja (No Man's Land) jako Jane Livingstone

1999: Hotel Splendide jako Cora Blanche

1997: Współlokatorki (Career Girls) jako Hannah

1997: Tranceformer - Portret Larsa von Triera (Tranceformer - A Portrait of Lars von Trier) -

1996: Przełamując fale (Breaking the Waves) jako Dodo McNeill