Amy Adams: filmy. W jakich produkcjach możemy ją zobaczyć?

Amy Adams - filmy z sześciokrotnie nominowaną do Oscara gwiazdą na długo zapadają w pamięć. Z jakich ról przede wszystkim znamy utalentowaną aktorkę? Poznaj biografię i najważniejsze produkcje, w których pojawiła się Amy Adams.

Amy Adams: krótka biografia   

Amy Adams to amerykańska aktorka, znana między innymi z filmów "Nowy początek" czy "Julie i Julia". Utalentowana gwiazda przyszła na świat 20 sierpnia 1974 roku w mieście Vicenza, zlokalizowanym w północno-wschodnich Włoszech. Jej ojciec Richard pracował jako wojskowy, dlatego rodzina aktorki często podróżowała, by w końcu osiedlić się na stałe w Kolorado. Przygodę z aktorstwem Amy Adams rozpoczęła występując w sztukach, które miały miejsce w restauracjach, początkowo w Kolorado, a później w Chanhassen Dinner Theater (Minnesota). Amy zadebiutowała w filmie "Zabójcza piękność" w 1999 roku. Początkująca aktorka rozwijała swą karierę podczas występów w serialach młodzieżowych, takich jak "Czarodziejki" czy "Buffy: Postrach wampirów". Rozpoznawalność przyniósł jej jednak występ w filmie z 2002 roku "Złap mnie, jeśli potrafisz", gdzie zagrała u boku Leonardo DiCaprio.

Uwagę publiczności i krytyków Amy przyciągnęła jednak rolą w komediodramacie "Świetlik", za którą otrzymała nominację do Oscara, a także nagrodę Washington D.C. Area Film Critics Association Award i Critics’ Choice. Publiczność, zwłaszcza tę młodszą, oczarowała jako księżniczka Giselle w filmie Disneya pt. "Zaczarowana" – za rolę otrzymała Saturna oraz nominację do Złotego Globu. Amy Adams wcieliła się także w Lois Lane, dziewczynę Supermana (Henry Cavill). W tej roli wystąpiła jak dotąd cztery razy w filmach: "Człowiek ze Stali", "Batman v Superman: Świt sprawiedliwości", "Liga Sprawiedliwości" oraz "Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera".    

Liam Neeson w filmie 'Tożsamość'Liam Neeson - najlepsze filmy. Które pozycje trzeba zobaczyć? Podpowiadamy

Filmy z Amy Adams: ważniejsze produkcje

Filmy z Amy Adams to zarówno komedie ("Niezwykły dzień panny Pettigrew", "Oświadczyny po irlandzku"), thrillery ("Zwierzęta nocy") jak i produkcje science fiction ("Nowy początek"). W bogatej filmografii aktorki znajduje się wiele produkcji, należących do różnych gatunków filmowych. Genialne role, jakie wykreowała w nich Amy, w wielu przypadkach zostały docenione. Aktorka była wielokrotnie nominowana, w tym do nagrody Oscara, a także wygrywała ważniejsze nagrody filmowe (przyznano jej dwukrotnie Złotego Globa – w 2014 roku za najlepszą rolę drugoplanową w "American Hustle" oraz w 2015 za kreację Margaret Keane w filmie biograficznym pt. "Wielkie oczy").

"Wielkie oczy" (2014), reż. Tim Burton

W 2014 roku Amy Adams wcieliła się w postać Margaret Keane, żony Waltera Keane’a (Christoph Waltz). Mężczyzna zasłynął jako twórca intrygujących obrazów, przedstawiających dzieci i kobiety z wielkimi oczami. Prawdziwą autorką dzieł była jednak jego żona. Doskonała kreacja Margaret Keane przyniosła Amy Adams wygraną Złotego Globa oraz nominację do nagrody Brytyjskiej Akademii Sztuk Filmowych i Telewizyjnych.  

"Mistrz" (2012), reż. Paul Thomas Anderson

Kolejnym filmem, w którym pojawia się Amy Adams, jest "Mistrz". Dramat przedstawia historię wizjonera Lancastera Dodda (Philip Seymour Hoffman) i jego pomocnika, Freddiego Quella (Joaquin Phoenix). Amy Adams odgrywa tu drugoplanową rolę, tworząc doskonałą kreację postaci żony Dodda, Peggy. Również w tym przypadku wspaniała gra aktorska uzdolnionej Adams została doceniona. Amy otrzymała za nią między innymi nominację do Oscara i Złotego Globa.

"Nowy początek" (2016), reż. Denis Villeneuve

Wartym uwagi filmem, w którym wystąpiła Amy Adams, jest opowieść science fiction pt. "Nowy początek". Tym razem aktorka wciela się w znakomitą lingwistkę, Louise Banks, której zadaniem jest porozumienie się z przybyszami pochodzącymi z innej cywilizacji. Za doskonale odegraną rolę Amy Adams otrzymała w 2017 roku nagrodę Saturna, a także została nominowana do kilku nagród, w tym do Nagrody Dziennikarzy Amerykańskich - Broadcast Film Critics Association, a także do Złotego Globa.

Zobacz wideo Popkultura odc. 64

Pozostałe docenione przez krytyków filmy z Amy Adams, które warto zobaczyć:

  • "Świetlik" (2005), reż. Phil Morrison
  • "Wątpliwość" (2008), reż. John Patrick Shanley
  • "Fighter" (2010), reż. David O. Russell
  • "American Hustle" (2013), reż. David O. Russell
  • "Zwierzęta nocy" (2016), reż. Tom Ford
  • "Vice" (2018), reż. Adam McKay

Brad PittFilmy z Bradem Pittem. Sprawdź, którego jeszcze nie widziałeś

Amy Adams: filmografia

Filmografia Amy Adams jest dość długa. Gwiazda była angażowana do ról w serialach, które zyskały popularność, ("Ostrze przedmioty"), jak i wcielała się w bohaterki kinowych hitów ("Ona", "Człowiek ze stali").

Tak prezentuje się jej filmografia od początków kariery:

  • 1999: "Zabójcza piękność" jako Leslie Miller
  • 2000: "Czarodziejki" jako Maggie Murphy
  • 2000: "Buffy: Postrach wampirów" jako Beth
  • 2000: "Różowe lata siedemdziesiąte" jako Kat Peterson
  • 2000: "Zoe i przyjaciele" jako Dinah
  • 2000: "Szkoła uwodzenia 2" jako Kathryn
  • 2000: "Psycho Beach Party" jako Marvel Ann
  • 2000: "The Chromium Hook" jako Jill Royaltuber
  • 2002: "The Slaughter Rule" jako Doreen
  • 2002: "Pumpkin" jako Alex
  • 2002: "Kto pierwszy, ten lepszy" jako Kate
  • 2002: "Złap mnie, jeśli potrafisz" jako Brenda Strong
  • 2004: "Ostatni podryw" jako Alexis
  • 2005: "Pretty Man, czyli chłopak do wynajęcia" jako Amy
  • 2005: "Powtórka z rozrywki" jako Elise
  • 2005: "Świetlik" jako Ashley
  • 2005–2006: "Biuro" jako Katy
  • 2006: "Tenacious D: Kostka Przeznaczenia" jako cudowna kobieta
  • 2006: "Ricky Bobby – Demon prędkości" jako Susan
  • 2007: "Wojna Charliego Wilsona" jako Bonnie Bach
  • 2007: "Zaczarowana" jako księżniczka Giselle
  • 2007: "I wszystko lśni" jako Rose Lorkowski
  • 2008: "Niezwykły dzień panny Pettigrew" jako Delysia Lafosse
  • 2008: "Wątpliwość" jako siostra James
  • 2009: "Moonlight Serenade" jako Chloe
  • 2009: "Noc w muzeum 2" jako Amelia Earhart
  • 2009: "Julie i Julia" jako Julie Powell
  • 2010: "Oświadczyny po irlandzku" jako Anna
  • 2010: "Fighter" jako Charlene Fleming
  • 2011: "Muppety" jako Mary
  • 2012: "Mistrz" jako Peggy Dodd
  • 2012: "W drodze" jako Jane / Joan Vollmer
  • 2012: "Dopóki piłka w grze" jako Mickey
  • 2013: "Człowiek ze stali" jako Lois Lane
  • 2013: "American Hustle" jako Sydney Prosser
  • 2013: "Ona" jako Amy
  • 2014: "Lullaby" jako Emily
  • 2014: "Wielkie oczy" jako Margaret Keane
  • 2016: "Batman v Superman: Świt sprawiedliwości" jako Lois Lane
  • 2016: "Nowy początek" jako dr Louise Banks
  • 2016: "Zwierzęta nocy" jako Susan Morrow
  • 2018: "Ostre przedmioty" jako Camille Preaker
  • 2018: "Vice" jako Lynne Cheney
  • 2020: "Elegia dla bidoków" jako Bev
  • 2021: "Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera" jako Lois Lane           
  • 2021: "Kobieta w oknie" jako Anna Fox

Zobacz też: Filmy z Melem Gibsonem. Przegląd najlepszych i najbardziej znanych