Gerard Butler. Które filmy z nim warto zobaczyć? Nie tylko "300"

Gerard Butler to popularny szkocki aktor, kojarzony przede wszystkim z produkcji takich, jak hitowe "300", przejmujący "Upiór w operze", czy też trzymające w napięciu "Prawo zemsty". Jakie filmu z jego udziałem warto obejrzeć?

Gerard Butler: sylwetka aktora 

Gerard Butler przyszedł na świat 13 listopada 1969 roku w szkockim mieście Paisley. Aktor, którego kariera rozpoczęła się dość późno, początkowo nie wiązał swej życiowej drogi ze światem filmu. Pilny uczeń, zdobywający wysokie oceny, po ukończeniu nauki w szkole podjął studia na Uniwersytecie w Glasgow, dzięki którym miał zdobyć zawód jako prawnik. W 1991 roku Butler wyjechał do Los Angeles i wystąpił jako statysta w filmie Micka Jacksona – "Bodyguard". Po półtora roku powrócił do Szkocji i rozpoczął staż w kancelarii prawniczej w Edynburgu, jednak szybko został zwolniony. W wieku dwudziestu pięciu lat Butler zamieszkał w Londynie. Wciąż rozmyślał o karierze aktora, lecz ze względu na to, że nie mógł otrzymać żadnej roli, podejmował się różnych zajęć. W końcu jednak w jego życiu pojawiła się szansa na zmianę. Aktor otrzymał rolę w sztuce teatralnej pt. "Coriolanus", a następnie wystąpił w jednej z głównych ról w spektaklu "Trainspotting".

Zobacz wideo Gerard Butler: Nie widziałem takiego kina katastroficznego jak w "Greenland"

Kariera Butlera zaczęła rozwijać się po występie w horrorze "Dracula 2000", w którym aktor wcielił się w tytułowego bohatera. Prawdziwy rozgłos przyniosła mu jednak rola w produkcji pt. "Atylla" (2001 rok). Jakiś czas później, aktor dostał angaż do roli w filmie "Upiór w operze". Za znakomitą kreację oszpeconego geniusza muzyki, skrywającego część twarzy za maską, aktor otrzymał w 2005 roku nominację do nagrody Złotego Satelity w kategorii: Najlepszy aktor w komedii lub musicalu. Kolejną z ról, która nie przeszła niezauważona, jest król Leonidas z "300". W 2008 roku Butler otrzymał za nią nominację do nagrody Saturna w kategorii: Najlepszy aktor. Przyglądając się sukcesom Szkota, warto również wspomnieć o wyróżnieniu z 2011 roku za znakomity dubbing w filmie animowanym, pt. "Jak wytresować smoka", w którym użyczył głosu Stoikowi, za co otrzymał nominację do nagrody Annie w kategorii: Najlepsze indywidualne osiągnięcie.

Filmy z Tomem Hanksem to nie tylko 'Forrest Gump' czy 'Szeregowiec Ryan'Filmy z Tomem Hanksem. Która jego rola szczególnie zapada w pamięć?

Filmy z Gerardem Butlerem       

"Upiór w operze" (2004), reż. Joel Schumacher

Jeszcze jako student Butler był wokalistą zespołu rockowego. Jego umiejętności zostały docenione podczas przesłuchań do roli upiora z filmu "Upiór w operze" w reżyserii Joela Schumachera. Musical, przedstawiający mroczną historię tajemniczego geniusza muzyki, zafascynowanego młodą śpiewaczką (Emmy Rossum), otrzymał wiele nominacji do prestiżowych nagród (w tym trzy do Oscara).

"Beowulf – Droga do sprawiedliwości" (2005), reż. Sturla Gunnarsson

Adaptacja poematu "Beowulf" to historia o walce skandynawskich wojowników z potężnym trollem Grendelem. Kres jego morderczym czynom postanawia położyć Beowulf (Gerard Butler). Bohater, wraz z grupą śmiałków, chce zabić potwora.

"300" (2006), reż. Zack Snyder

Kiedy na ekrany kin wszedł film w reżyserii Zacka Snydera, zrobiło się również głośno o Gerardzie Butlerze. Aktor wcielił się w tym widowisku w heroicznego Leonidasa, który poprowadził 300 spartańskich żołnierzy do walki przeciw olbrzymiej armii króla Kserksesa.

"P.S. Kocham cię" (2007), reż. Richard LaGravenese

"P.S. Kocham cię", film przedstawia losy Holly (Hilary Swank). Kobieta jest szczęśliwą mężatką i kocha Gerry’ego (Gerard Butler) do szaleństwa. Niestety mężczyzna umiera, z czym kompletnie załamana Holly nie potrafi sobie poradzić. Pewnego dnia kobieta otrzymuje wiadomość, której jak się okazuje, nadawcą jest Gerry, za pośrednictwem listów starający się pomóc ukochanej przetrwać trudny okres.

"Prawo zemsty" (2009), reż. F. Gary Gray  

Wśród filmów z Gerardem Butlerem można odnaleźć również trzymające w napięciu thrillery. Jednym z nich jest "Prawo zemsty", w którym aktor zagrał u boku Jamie’go Foxxa. Butler wciela się tu w postać zdesperowanego mężczyzny, chcącego pomścić swą brutalnie zamordowaną rodzinę.

Brad PittFilmy z Bradem Pittem. Sprawdź, którego jeszcze nie widziałeś

Gerard Butler: filmografia

Filmografia Gerarda Butlera jest dość obszerna, a rozpoczyna się od występu w filmie "Bodyguard" z 1992 roku, w którym aktor wystąpił jako statysta (niewymieniony w czołówce). Jego początki przygody ze światem kina to także udział w produkcji "Jutro nie umiera nigdy" (Butler wystąpił tu w niewielkiej roli jako marynarz). Jego prawdziwym filmowym debiutem była jednak rola w melodramacie kostiumowym "Jej Wysokość Pani Brown" w reżyserii Johna Maddena. Butler wystąpił u boku Judi Dench i Billy’ego Connolly’ego, a film zyskał dobre opinie wśród krytyków i zdobył kilka nominacji do ważnych nagród. Jednym z ostatnich filmów, w którym szkocki aktor miał okazję wystąpić, jest thriller katastroficzny "Greenland" z 2020 roku.

Tak prezentuje się filmografia Gerarda Butlera:  

  • 1992: "Bodyguard" – jako statysta
  • 1997: "Jutro nie umiera nigdy" – jako marynarz
  • 1997: "Jej Wysokość Pani Brown" – jako Archie Brown
  • 1998: "Little White Lies" – jako Peter
  • 1998: "Opowieść o mumii" – jako Burke
  • 1998: "Fast Food" – jako Jacko
  • 1998: "The Young Person's Guide to Becoming a Rock Star" – jako Claymore (6 odcinków)
  • 1999-2000: "Lucy Sullivan wychodzi za mąż" – jako Gus (8 odcinków)
  • 1999: "Please!" – jako Peter
  • 1999: "Pożegnalny pocałunek" – jako Sam
  • 1999: "The Cherry Orchard" – jako Yasha
  • 2000: "Uciec przed śmiercią" – jako Chris Kumac
  • 2000: "Ostatni raz" – jako Jackie Junior
  • 2000: "Dracula 2000" – jako Dracula
  • 2001: "Klejnot Sahary" – jako kapitan Charles Belamy
  • 2001: "Attyla" – jako Attila
  • 2002: "The Jury" – jako Johnnie Donne
  • 2002: "Władcy ognia" – jako Creedy
  • 2003: "Linia czasu" – jako André Marek
  • 2003: "Lara Croft Tomb Raider: Kolebka życia" – jako Terry Sheridan
  • 2004: "Frankie" – jako  nieznajomy
  • 2004: "Upiór w operze" – jako Upiór
  • 2005: "Beowulf – Droga do sprawiedliwości" – jako Beowulf
  • 2005: "Gra ich życia" – Frank Borghi
  • 2007: "Godziny strachu" – Neil Randall
  • 2007: "P.S. Kocham cię" – Gerry Kennedy
  • 2007: "300" – jako Król Leonidas
  • 2008: "Rock'N'Rolla" – jako One Two
  • 2008: "The Untouchables: Capone Rising" – jako Jimmy Malone
  • 2008: "Wyspa Nim" – jako Jack Rusoe / Alex Rover
  • 2009: "Gamer" – jako John Tillman
  • 2009: "Brzydka prawda" – jako Mike Chadway
  • 2009: "Prawo zemsty" – jako Clyde Shelton
  • 2010: "Dorwać byłą" – jako Milo Boyd
  • 2011: "Kaznodzieja z karabinem" – jako Sam Childers
  • 2011: "Koriolan" – jako Tullus Aufidius
  • 2012: "Trener bardzo osobisty" – jako George
  • 2013: "Olimp w ogniu" – jako Mike Banning
  • 2016: "Bogowie Egiptu" – jako Set
  • 2016: "Londyn w ogniu" – jako Mike Banning
  • 2017: "A Family Man" – jako Dane Jensen
  • 2017: "Geostorm" – jako Jake Lawson
  • 2018: "Hunter Killer" – jako Joe Glass
  • 2018: "Bez śladu" – jako James Ducat
  • 2019: "Świat w ogniu" – jako Mike Banning
  • 2020: "Greenland" – jako John Garrity

Zobacz też: Filmy z Melem Gibsonem. Przegląd najlepszych i najbardziej znanych

Więcej o: