Dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej mam dziś nowe, uzupełnione wydanie "Italii do zjedzenia" Bartka Kieżuna, znanego w blogosferze jako Krakowski Makaroniarz (Buchmann). Książka-laureatka Nagrody Magellana 2018 za najlepszy przewodnik kulinarny roku jest bardzo ciekawym połączeniem przepisów kulinarnych i subiektywnego przewodnika po Włoszech. Jest apetycznie i ciekawie.
"Miska szczęścia" Laury Osęki (Publicat) to bardzo fajna propozycja dla osób, które lubią niebanalną i równocześnie prostą kuchnię. Bowl food - w ten trend jedzeniowy wpisuje się autorka - to zbilansowana, zdrowa dieta, połączenie zbóż, warzyw, owoców i białka. Dania podawane są w tytułowej misce. Ważnym założeniem tej diety jest jedzenie tego, co lokalne, zdrowe i sezonowe. Każdy więc może skompilować sobie z ulubionych składników własne miski i zajadać się nimi do woli.
"Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni" (Buchmann) Samar Khanafer to zbiór ponad 100 przepisów, w których bardzo istotną rolę odgrywają zioła i przyprawy. Natka pietruszki, tymianek, kumin, kolendrę, sumak, anyż czy szafran potrafią bardzo zmienić, urozmaicić smak każdej potrawy.
Autorka nie tylko uczy, jak gotować (głównie dania z polskich składników) i przyprawiać ale także dzieli się praktycznymi poradami związanymi z przechowywaniem ziół i przypraw.
Materiały promocyjne wyd. Buchmann, Publicat
Trudno byłoby o tytuł celniej oddający zawartość książki niż "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej" Katarzyny i Zofii Pilitowskich (Buchmann), czyli matki i córki prowadzących wspólnie bar śniadaniowy na krakowskim Kazimierzu. Do opowiedzenia o swoich ulubionych jajecznym przepisach namówiły krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, dzielą się też własnymi opowieściami i daniami. Znajdziecie tu i jajka przyrządzone dość ekstrawagancko, np. na miękko z karmelem czy jajecznicę z kardamonem, ale też dość tradycyjne przepisy na własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Palce lizać.
Znajomych wegetarian warto obdarować książką "Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata" Paoli Gavin (Buchmann). Znajdą w niej 150 przepisów z ponad dwudziestu krajów, od Polski i Litwy, poprzez Austrię i Włochy, aż do Maroka. To kuchnia bazująca na chlebie i owocach, serach owczych i kozich, orzechach i oliwkach, warzywach i ziołach. Prosta i przepyszna.
A na deser "Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe" Karoliny Gawrońskiej (Buchmann). Autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga "Savory or Sweet?" opracowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji. Królowa Wegańskich Słodyczy postanowiła stworzyć smakołyki nie tylko pyszne, lecz także pełnowartościowe i odżywcze. Są wśród
nich wegańskie Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody - bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy. Kuszące, prawda?
I jeszcze drugi deser, tym razem literacki. Zawsze lubiłem książki łączące literaturę z kulinariami, więc dorzucam "Kuchnię Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty" Marii Iwaszkiewicz (Znak Literanova). Córka Jarosława Iwaszkiewicza wspomina smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Książka jest kompilacją trzech wcześniejszych: "Gawęd o jedzeniu", "Z moim ojcem o
jedzeniu" oraz "Gawęd o przyjęciach". Wielbiciele literatury znajdą w niej nie tylko opowieści o spotkaniach autorki z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym, lecz także przepisy na kurę po literacku, sałatkę z płytkiego morza, marynowane rydze, złociste bliny i sos jałowcowy.