Na taki poradnik długo czekali rodzice i dzieci. W książce „Jak nauczyć dzieci dobrych manier” Jennifer L. Scott przybliża zasady codziennej i odświętnej etykiety, ucząc ich poprzez wspólną zabawę dzieci, rodziców oraz dziadków. Kreatywne gry, wyzwania i zadania angażują wyobraźnię i podsycają ciekawość najmłodszych.
Obok takich tematów jak komunikacja (kontakt wzrokowy, postawa, wyraźne mówienie, zwroty grzecznościowe, podziękowania, uścisk dłoni, wyrażanie uczuć), zachowanie się przy stole (nakrywanie do stołu, zajmowanie miejsc, rozmowy przy stole, korzystanie z serwetki), porządek (miejsce na wszystko, sprzątanie w domu i porządek w podróży), myślenie o innych (bezinteresowność i troska o innych, sportowe zachowanie, dzielenie się z innymi, wolontariat, wybaczanie, opieka nad zwierzęciem, dawanie i przyjmowanie prezentów, bycie dobrym gościem, gościnność) osobne, pięknie ilustrowane przy tym rozdziały autorka poświęciła na przystępne objaśnienie zasad higieny (dbanie o czystość i schludny ubiór) oraz zdrowia (odpowiednia dieta i nawadnianie organizmu, słodycze…, wspomaganie odporności, ruch, odpoczynek, rozrywka i relaks, sen i śmiech!).
„W tej książce jest wiele pomysłów – opowiada Scott – wszystkie przetestowałam w domu z rodziną. Mam nadzieję, że pozwoli wam wzmocnić rodzinne więzi, że każda strona dostarczy okazji do wspólnej zabawy, uczyni wasze życie bogatszym i zobaczycie, jak wasze dzieci zmieniają się na lepsze”. Polskie wydanie właśnie trafiło do księgarń.
<<Reklama>> Ebook "Jak nauczyć dzieci dobrych manier" dostępny jest w Publio.pl >>
Książka 'Jak nauczyć dzieci dobrych manier' w formie e-booka Wydawnictwo Literackie
Fragment książki
Nasze ciało jest cudem natury, dlatego warto o nie dbać. Jako specjaliści od dobrych manier wiemy, że najlepiej jest prowadzić zdrowy tryb życia. Dieta, ruch, a także wypoczynek w istotny sposób wpływają na nasze codzienne samopoczucie.
Przypomnij sobie, kiedy ostatnio dopadła cię jakaś choroba. Może towarzyszyła jej gorączka albo męczący kaszel. Kiedy chorujemy, czujemy się źle i nie chce nam się wstawać z łóżka. Przeciwieństwem choroby jest, oczywiście, zdrowie. Im bardziej dbasz o swoje ciało, tym będzie ono silniejsze. Twój system odpornościowy, który chroni cię przed infekcjami i zapewnia zdrowie, wzmocni się i będzie znacznie lepiej działał, jeśli już dziś wyrobisz sobie zdrowe nawyki.
1. Na twój układ odpornościowy pracują różne narządy, tkanki i komórki.
2. Każdy element układu odpornościowego ma określoną funkcję i cel.
3. Jeśli za mało śpisz, odbija się to negatywnie na twoim układzie odpornościowym.
4. Stres może uszkodzić układ odpornościowy.
5. Śmiech z kolei wspomaga jego działanie! Gdy się śmiejemy, w naszym organizmie uwalnia się dopamina, która pozwala zmniejszyć stres. Dopamina to chemiczny przekaźnik, który przenosi informacje między komórkami.
Już wiesz, że potrzebujesz prowadzić zdrowy tryb życia, żeby twój układ odpornościowy miał się dobrze, ale czy na pewno wiesz, jak to robić? W tym rozdziale pomówimy o zdrowej żywności, powiemy parę słów o wartości systematycznego ruchu i ćwiczeń fizycznych, o potrzebnej ilości snu i odpowiedniego wypoczynku i, rzecz jasna, o dobroczynnym śmiechu. Jeśli nabierzesz właściwych nawyków w młodości, będziesz je skutecznie wdrażać przez całe życie.
Pewien francuski polityk i znany gastronom (czyli specjalista od jedzenia) Jean Anthelme Brillat-Savarin (urodził się w 1755 roku) jest autorem słynnego porzekadła: Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. Innymi słowy, jesteś tym, co jesz! Jak sądzisz, co monsieur Brillat-Savarin chciał przez to powiedzieć?
Z pewnością nie chodziło mu o to, że jeśli jemy brokuły, któregoś dnia zamienimy się w zgrabne zielone różyczki. Chciał powiedzieć, że należy się zdrowo odżywiać, żeby być silnym i sprawnym. Jeśli przez cały dzień sięgasz tylko po niezdrowe jedzenie, unikając wartościowych posiłków, pod wieczór poczujesz się słabo. Dieta złożona z batoników i pączków popijanych napojami gazowanymi może brzmieć jak spełnienie marzeń, ale słodycze szybko by ci się znudziły i przyszłaby ci ochota na domowe jedzenie. Monsieur Brillat-Savarin wiedział, że gdy jemy byle co, czujemy się zmęczeni, osłabieni i pozbawieni energii. Jeśli jednak wybierasz pożywne, wartościowe pożywienie, masz mnóstwo energii i cieszysz się dobrym zdrowiem. W ciągu dnia staraj się pamiętać, że jesteś tym, co jesz, i odżywiaj się zdrowo!
Napisz na kartce pięć ulubionych dań i pokaż tę listę rodzicom, żeby wiedzieli, co lubisz jeść. Możesz umieścić na niej wszystko, od naleśników po burrito. A potem zapytaj, czy możesz pomóc w kuchni, kiedy rodzice będą przygotowywać jedną z twoich ulubionych potraw. W ten sposób nauczysz się przepisu.
Czym są grupy produktów spożywczych? Pięć najważniejszych grup to: 1) nabiał; 2) produkty zbożowe; 3) owoce; 4) mięso i wędliny (białka); 5) warzywa. Zdaniem lekarzy zbilansowana dieta oznacza, że każdego dnia należy spożywać rzeczy z tych pięciu grup. Najlepiej zacząć od wskazania, które z nich należą do wymienionych kategorii. Przejdź się po kuchni i zajrzyj do spiżarni albo do lodówki. Spróbuj przyporządkować poszczególne produkty do odpowiednich kategorii. Na przykład mleko, jogurt, twarożek i ser żółty to nabiał. Postaraj się znaleźć pięć do dziesięciu produktów z każdej kategorii. Być może po drodze natrafisz na takie, które nie należą do żadnej z tych grup: mogą to być chipsy ziemniaczane, babeczki albo cukierki. Tego rodzaju produkty możesz jeść, ale z umiarem: w niewielkich ilościach i niezbyt często. Nie powinny jednak stanowić podstawy twojej diety. Należy wykazać się samodyscypliną i nie objadać słonymi ani słodkimi przekąskami.
Pamiętasz, co mówił monsieur Brillat-Savarin — że jesteś tym, co jesz? Jako eksperci od etykiety musimy rozważnie wybierać to, co jemy, żeby zachować zdrowie, sprawność i mieć mnóstwo energii. Jeśli często masz ochotę na niezdrowe jedzenie, musisz po prostu zmienić zdanie, zmienić podejście i trzymać się swoich postanowień. Zamiast sięgać po paczkę chipsów i batoniki, możesz wybrać jabłko lub pokrojoną w słupki marchewkę z humusem. Zdrowe jedzenie nie tylko wzmocni twój układ odpornościowy, ale także poprawi twoją koncentrację na lekcjach i sprawność na boisku.
Znasz kogoś, kto przygotowywał się do maratonu? Może któreś z twoich rodziców, ciocia albo wujek? Zapytaj, jak wyglądały te przygotowania. Założę się, że poza treningami kilka razy w tygodniu starali się również zdrowo odżywiać. I na pewno potwierdzą, że to, co jesz, istotnie wpływa na wydolność twojego organizmu.
Jeśli chcesz usłyszeć jakąś wskazówkę na początek, zacznij jeść według kolorów. Zauważ, jak kolorowo jest na półce z warzywami lub owocami: czerwone truskawki, fioletowy bakłażan, zielony szpinak, żółta papryka, bordowe buraki, pomarańczowe marchewki i granatowe borówki. Kiedy jesz rzeczy naturalnie kolorowe, przyjmujesz moc przeciwutleniaczy (które chronią komórki naszego organizmu) i innych wartościowych substancji odżywczych.
Zapoznaj się z przydatną tabelką, z której dowiesz się, jak działa kolorowe jedzenie.
Kolor? Na co pomaga Jennifer L. Scott
Jakie owoce i warzywa pasują do poszczególnych kategorii? Wymień po jednym produkcie z każdej grupy, żeby wiedzieć, co na stałe włączyć do jadłospisu. Sprawdź w tabelce obok, ile produktów udało ci się prawidłowo odgadnąć.
Kolor - owoce i warzywa Jennifer L. Scott
- Z A D A N I E D L A M A Ł E G O K O N E S E R A - STWÓRZ WŁASNE MENU
Teraz będzie niezła zabawa. Stworzysz własne zdrowe menu. Przygotuj niedużą tablicę lub karton, flamastry i kartkę na brudnopis. Na początek weź kartkę i ołówek. Wypisz cztery posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja. Teraz pora na burzę mózgu, a wszystko po to, żeby powstał idealny, zdrowy jadłospis. Postaraj się w każdym posiłku uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Wyobraź sobie, że prowadzisz restaurację. Kiedy opracujesz już swoje menu, weź tabliczkę i flamastry, a potem spróbuj przygotować kartę dań jak dla prawdziwej restauracji. Gotowe menu możesz powiesić na szafce kuchennej albo na drzwiach do spiżarni. W ten sposób inspiracja do zdrowego jedzenia znajdzie się na widoku. Nie zapomnij wymyślić nazwy swojej restauracji!
A oto kilka pomysłów na zdrowe dania:
Śniadanie: jajecznica, pełnoziarnisty chleb tostowy, polędwica z indyka i świeże owoce z jogurtem waniliowym.
Drugie śniadanie: kanapka z szynką z indyka, serem, sałatą i pomidorem na chlebie pełnoziarnistym, kawałek brzoskwini i szklanka mleka.
Obiad: pieczony kurczak z groszkiem i purée ziemniaczane, do tego sos i sałatka.
Kolacja: jabłko pokrojone na cząstki z sosem z masła orzechowego Postaraj się wymyślić jak najwięcej potraw, które uwzględniają najważniejsze grupy produktów spożywczych. Może uda ci się zainspirować całą rodzinę i podczas planowania posiłków rodzice będą się kierować także twoimi pomysłami.
Śniadanie jedz jak król
Jeśli chcesz dobrze zacząć dzień, zaplanuj zdrowe śniadanie. W ten sposób zafundujesz organizmowi solidną dawkę paliwa od rana i od razu nabierzesz energii na cały dzień. Znasz powiedzenie: Śniadanie jedz jak król? Tak, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Śpimy zwykle od ośmiu do dziesięciu godzin. Kiedy śpimy, nie jemy. Po tak długiej przerwie warto obudzić organizm i przygotować go na to, co go czeka w ciągu dnia. Dlatego śniadanie powinno być pożywne i zdrowe. Bo jaki początek, taki cały dzień!
Każdego ranka wybieraj zdrowe produkty na śniadanie. Unikaj słodzonych płatków i ciastek. Jasne, że od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na pączka, ale na co dzień staraj się jeść śniadanie, które zapewni ci solidną dawkę energii, a nie produkty, po których najpierw poczujesz euforię, a potem szybko osłabniesz. Naleśniki, gofry i tosty francuskie to słodkie propozycje, którymi możesz się raczyć z umiarem, raz lub dwa razy w tygodniu.
Owocowa zabawa
Owoce wyśmienicie smakują same w sobie, ale czasami warto je połączyć i wypróbować jakiś nowy przepis. Wiele z tych owocowych smakołyków nada się na deser — przyznasz chyba, że każdy lubi zakończyć posiłek słodkim akcentem. Wypróbuj podane przepisy i zachwycaj się feerią barw na talerzu.
Pyszny dip jogurtowo-owocowy
Zainspiruj się pomysłami na dipy do warzyw i stwórz podobny dip, ale do owoców. Jest pyszny i słodki.
Przepis na 1¼ szklanki [360 g]
1 szklanka [240 g] jogurtu naturalnego
¼ szklanki [85 g] miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta cynamonu
Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce, a potem maczaj w niej kawałki ulubionych owoców. Możesz też polać tym sosem deser z pokrojonych w kostkę owoców.
Tęczowe szaszłyki owocowe
To ciekawy pomysł na owocową przekąskę. Weź dowolne owoce, jakie tylko lubisz, i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Do tego przepisu nadadzą się mandarynka, kiwi, mango, winogrona, ananas, banan albo truskawki. Kawałki owoców ponabijaj na długie patyczki. Owocowe szaszłyki możesz podawać ze słodkim dipem owocowym.
<<Reklama>> Ebook "Jak nauczyć dzieci dobrych manier" dostępny jest w Publio.pl >>
Książka 'Jak nauczyć dzieci dobrych manier', Jennifer L. Scott Wydawnictwo Literackie
Fragment książki „Jak nauczyć dzieci dobrych manier” Jennifer L. Scott. Przeł. Maria Jaszczurowska. Wydawnictwo Literackie, 2021.