Zimne lody dla ochłody, czyli przegląd orzeźwiających książek

Zasłużyliśmy! Jak nic należą się nam te ciepłe dni i wysokie temperatury. Po długim okresie chłodów, mrozów, czy zwyczajnej szarugi, wreszcie możemy odetchnąć pełną piersią w parku, ogródku czy na plaży. Jest po prostu przyjemniej, a każdy, kto w trakcie chłodnych miesięcy ogrzewał mieszkanie gazem, olejem czy innym dobrem luksusowym, z pewnością odczuwa tę radość na wielu różnych płaszczyznach.

A skoro już nam tak ciepło i przyjemnie, to może warto wyjść na spacer z książką i... poczytać tytułu z odrobiną chłodu? Tak dla kontrastu i zachowania równowagi.

Więcej informacji o książkach znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Co nowego w popkulturze?

"Lody. Domowa manufaktura" David Lebovitz, "Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów" Christine Chitnis

Lubisz lody, ale niekoniecznie ich skład, w którym cukier niejedno ma imię? Tak się składa, że przygotowanie tego deseru wcale nie jest ani trudne, ani wymagające. Domowe lody są nie tylko smaczne, ale też zdrowsze. Pozwalają samemu zdecydować, ile (i czy w ogóle) dodamy cukru. Na rynku jest sporo propozycji z przepisami np. "Lody. Domowa manufaktura" Davida Lebovitzy czy "Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów" Christine Chitnis. Takie przekąski będą nie tylko tańsze, ale też o wiele zdrowsze, zwłaszcza jeśli do ich przygotowania użyjemy świeżych owoców.

Aleksandra Pakieła, 'Oto ciało moje'"W katolickim gimnazjum dziewczyny były gorsze, bo ich ciała kusiły chłopców. Z okresem żyłyśmy po cichu"

"Zdrowe napoje", Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska

Jednak lody to nie jedyna możliwość ochłodzenia się w gorące dni. Równie smaczne mogą być też napoje. Najlepszym wyborem będzie przygotowanie ich w domu. Tutaj również mamy do wyboru sporo przepisów i receptur. Napoje przygotowane w domu wcale nie muszą być nudne.

Jednak książki kulinarne to coś, co warto mieć na półce, ale żeby czytać... no nie przesadzajmy. Co ciekawe, motyw lodów pojawia się też w powieściach. Oto kilka z nich:

"Słodko-gorzkie lato", Siobhan Vivian

Molly, jeszcze pod koniec wojny, założyła nietypową lodziarnię. Ten mały biznes stał się dla wielu dziewczyn, których chłopcy zostali wysłani na front, miejscem, gdzie znajdywały wsparcie i otuchę. Z tego zrodziła się pewna tradycja, w lodziarni Molly pracowały wyłącznie miejscowe licealistki. To z kolei oznacza, że dla żyjącej współcześnie Amelii jest to ostatni sezon. Wiele obiecuje sobie po tym lecie, ale nie tego, że... właścicielka umrze i cały biznes stanie pod znakiem zapytania. Czy dziewczyna, za namową wnuka Molly, zgodzi się poprowadzić budkę? Czy uda się jej odtworzyć receptury?

Chociaż "Słodko-gorzkie lato" to powieść młodzieżowa, można w niej znaleźć naprawdę wiele smaczków na temat prowadzenia lodziarni. Nie zabraknie też motywu przyjaźni oraz odkrywania sekretów z przeszłości.

"Wytwórnia smakowitych lodów Vivien", Abby Clements

O tym, że prowadzenie lodziarni nie jest prostym biznesem, przekonają się Imogen i Anna. To właśnie one odziedziczyły po babci stylowy lokal na nadmorskim bulwarze. Czy dziewczynom uda się przywrócić go do świetności? Nie obejdzie się bez problemów! "Wytwórnia smakowitych lodów Vivien" pozwoli czytelnikowi lepiej zrozumieć tajniki tego biznesu, ale też śledzić zagmatwane życie osobiste sióstr.

Paul HaggisPaul Haggis zatrzymany we Włoszech w sprawie o napaść na tle seksualnym

"Apetyt na miłość", Stephanie Kate Strohm

Tym razem również będzie słodko, wakacyjnie i kulinarnie. Rosie zostaje przyjęta do renomowanej szkoły gastronomicznej dla nastolatków. Dla niej to ogromne wyróżnienie, tymczasem dla Henry’ego... pewnik. W końcu pochodzi z rodziny restauratorów. Chociaż dzieli ich praktycznie wszystko, łączy miłość do gotowania. Ale czy tylko to?

Chcesz więcej? Zajrzyj do nakanapie.pl

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina