Co teraz? Jak żyć, kiedy wszystko stało się takie gorzkie? I przede wszystkim, co gotować? Dziś mam dla Was garść książek, których autorzy unikają cukru jak ognia.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W piosence, bez której nie może się odbyć żaden Sylwester, słyszymy "Gdy widzę słodycze, to kwiczę". A jak słodycze, to i cukier. Bo jak to można inaczej! Na deserek musi być przecież coś fajnego i słodkiego. Są jednak publikacje, które pomogą Wam zerwać z tym przekonaniem.
Brak cukru najczęściej kojarzy się z rezygnacją ze słodkiego smaku. Tymczasem autorka tej książki przekonuje nas, że takie poświęcenie wcale nie jest konieczne. "Bez cukru, a słodkie" to zbiór zdrowych i lekkich deserów, które nie zaszkodzą w odchudzaniu.
Czasem motywacją do zmiany diety są dzieci. Rodzice chcą przecież dla nich jak najlepiej, tymczasem słodycze dostępne w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwycają składem. Katarzyna Burzyńska-Sychowicz zdecydowała się wziąć sprawy w swoje ręce – zaczęła gotować zdrowo i bez dodatku cukru.
"Nie ma cukru w sklepie" to określenie trochę na wyrost. Może faktycznie brakuje go w wersji skrystalizowanej, jednak pozostał obecny w co drugim produkcie. Sarah Wilson postanowiła zerwać ze swoim uzależnieniem od cukru i unikać go w każdej postaci. Jak sama twierdzi, ta jedna decyzja rozwiązała wiele jej problemów zdrowotnych. Teraz dzieli się ośmiotygodniowym programem odwykowym, w którym nie brak przepisów na lekkie i zdrowe desery.
Popularnym zastępstwem dla białego cukru jest stewia. W tej książce znajdziecie przepisy z jej użyciem. Nieważne, z jakiego powodu rezygnujecie z cukru, jak się okazuje, nie oznacza to od razu braku słodkiego smaku.
Niektórzy chcą jednak wyeliminować ze swojej diety nie tylko cukier, ale też inne składniki. Te publikacje pomogą gotować bez glutenu, mleka i jajek. Brzmi nierealnie? Jak się okazuje, takie dania istnieją, co więcej, mogą być też smaczne. Chociaż sama nie jestem zwolenniczką diety opartej na wykluczeniach, to lubię testować niecodzienne przepisy. W tych książkach znajdziecie wiele nietypowych dań albo tych tradycyjnych, ale przyrządzonych zupełnie inaczej.
Jednak nie samym gotowaniem człowiek żyje. Przed wprowadzeniem zmian warto dowiedzieć się, czy to w ogóle jest potrzebne i jak bardzo.
Ile tak naprawdę jemy cukru i dlaczego nam szkodzi? Jak twierdzi autorka tej publikacji, słodycze to nieodzowny element codzienności większości Polaków. Jednak mało kto sprawdza ile dodano go do niesłodkich produktów. O uzależnieniu od cukru, konsumenckich nawykach i producenckich trikach dowiecie się z tej publikacji.
Czytasz tę listę i pewnie zastanawiasz się, czy jest ci potrzebne ograniczanie cukru. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie sięgnij po tę publikację. Znajdziesz w niej quiz oraz mnóstwo praktycznych wskazówek. Kto wie, może właśnie przyczyną Twoich dolegliwości jest słodkie życie.
Naukowe publikacje i porady lekarzy mogą przemówić do dorosłego odbiorcy, ale czy do dziecka? Jak ograniczać słodycze, kiedy ma się "na pokładzie" malucha, który nie wyobraża sobie dnia bez ulubionego napoju czy czekoladowej przekąski? Ten tytuł adresowany jest do rodziców, a jego celem jest wsparcie ich w procesie stopniowego usuwania cukru z diety całej rodziny.
Chcesz więcej? Zajrzyj na nakanapie.pl
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina