Ryszard Kozik: Chyba wszyscy tu lubimy jeść i gotować?
Anna Kowal: Zdecydowanie! Nawet jeśli nie zawsze wszystko wychodzi, a ty zaczynasz nagle podejrzanie wychwalać moje parówki.
Ryszard: Były naprawdę świetne! Musimy to powtórzyć. A jeśli chodzi o książki, na początek proponuję "Jedno" (Insignis) Jamiego Olivera. Aż trudno uwierzyć, że to już 26 jego książka kucharska! Jamie studiował w Westminster Catering College, a praktyki pobierał także we Francji. Popularności zdobył dzięki licznym programom kulinarnym, które prowadził. Pierwszy z nich nosił tytuł "Nagi Szef", ale nie o rozbieranie jego bohatera w nim chodziło, a potraw na czynniki pierwsze, i pokazanie, że można gotować smacznie i efektownie, a zarazem prosto. To jedno z głównych przesłań Jamiego - udowadnianie, że kuchnia to miejsce przyjazne, rodzinne (kucharz i jego żona Jools mają pięcioro dzieci), pełne uśmiechu i pysznego jedzenia. Jamie stawia na świeżą i ekologiczną żywność, a w Wielkiej Brytanii głośna była jego krucjata przeciwko karmieniu dzieci fast foodami. W kuchni nie stara się czarować, a raczej pokazywać, jak dobre jedzenie można przygotować w 30, a nawet 15 minut, z 5 składników, a przede wszystkim gotując razem. "Jedno" to zbiór przepisów na dania, które ugotujemy w jednym garnku, czy na jednej patelni. Szybkich, smacznych, dla tych, którzy lubią mięso i dla tych, co są wege. Typowych dań dla dużej rodziny albo na imprezę z przyjaciółmi. Wyglądają smacznie i prosto. Będzie gotowane i smakowane.
Anna: Tomasz Strzelczyk (znany z udziału w programie Masterchef i z kanału YouTube "OddaszFartucha") w swojej drugiej książce "Oddasz fartucha 2 czyli dokładka" (Znak) prezentuje proste przepisy, które mają nas zainspirować i pokazać, że każdy może zostać mistrzem kulinarnym w swoim domu. Tutaj także znajdziecie tutaj dużo pomysłów na dania jednogarnkowe (takie najbardziej lubię przygotowywać), potrawy z rybami i owocami morza, dania jarskie, mięsne klasyki, sałatki i surówki, coś na specjalne okazje i oczywiście na desery. Będzie pysznie.
Ryszard: Bartek Kieżun, znany też jako Krakowski Makaroniarz, specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, a w wydawnictwie Buchmann ukazała się ostatnio jego książka "Ateny do zjedzenia". Rozmawiałem z nim ostatnio, więc może zamiast się wymądrzać mały cytat wyjaśniający jego filozofię smakowania i podróżowania:
Bardzo mi zależało, żeby moje książki nie były jednokierunkowe. Dużo lepiej jest podróżować gdzieś z jakąś wiedzą. Przestajemy być wówczas takimi turystami, którzy tylko stoją i posłusznie wędrują za przewodnikiem. Możemy tę podróż odebrać dużo głębiej, jesteśmy jej bardziej świadomi. Na zachodzie jest to już normą, w Polsce jednak nie jesteśmy jeszcze do końca świadomi, że gotowanie, kulinaria są częścią kultury. Ważne jest więc umieszczanie ich w takim kontekście. Oczywiście możemy na śniadanie po prostu zjeść kanapkę z serem i nie musimy do tego od razu dorabiać jakiejś ideologii. Ale fajnie jest być świadomym, że jadąc do Stambułu mamy możliwość zjedzenia w miejscu, które podaje kebaba, ale też w restauracji gdzie serwują pałacową kuchnię osmańską, albo takiej z kuchnią anatolijską – to trzy zupełnie inne opowieści" – opowiada Kieżun. I przyznaje: „W podróży kręci mnie opowiadanie, dzielenie się wiedzą, że talerze to nie są tylko kalorie, ale że za nimi stoją historie. Lubię je odkrywać i się nimi dzielić. I do takiego właśnie podróżowania zachęcam – puśćcie wodzę fantazji, przygotujcie się do wyprawy, a na miejscu rozejrzyjcie się uważnie wokół....
Anna: "Dobrissimo. Opera od kuchni" (Znak) nie jest typową książką kucharską. Owszem, znajdziemy w niej przepisy i zdjęcia potraw, ale są one w mniejszości, stanowią dopełnienie rozmów najsłynniejszej polskiej śpiewaczki operowej Aleksandry Kurzak oraz dziennikarki Marzeny Rogalskiej. Jedzenie jest jednym z tematów ich rozmów, innym niezwykle ważnym - opera. Ale tak naprawdę to po prostu rozmowy o życiu, miłości, przyjaźni, muzyce i sztuce, chwilami poważne, chwilami zaś żartobliwe, pełne ciepła i wzajemnej sympatii. "Porywające historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra" - pisze wydawca. Jeśli lubicie muzykę operową, dobrą kuchnię i pogaduchy z przyjaciółkami/przyjaciółmi - to książka dla Was.
Ryszard: Poznawanie świata z perspektywy kuchni jest zawsze bardzo przyjemne. Jeśli więc lubicie nie tylko gotować i jeść, ale też oglądać i czytać o jedzeniu, a przy tym jesteście ciekawi innych kultur i obyczajów, to "Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków" Cecily Wong i Dylana Thurasa (Sonia Draga) z pewnością przypadnie wam do gustu! Wraz z autorskim duetem wędrujemy przez kolejne kontynenty (bo taki, kontynentalny układ ma książka), poznając niezwykle smaki i obyczaje. Dowiadujemy się m.in., że w Chile warzą piwo z... mgły, na Sardynii jedzą makaron zwany nićmi Boga, a w starożytnym Rzymie działała sieć wytwórni sosu rybnego. Ta książka to zaproszenia do wyruszenia na wyprawę (prawdziwą lub wyobrażoną), a raczej na wiele wypraw, np. na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. Jeśli czegoś mi w tej książce brakuje, to przepisów. Zdaję sobie jednak sprawę, że po pierwsze inny był zamysł autorów, a po drugie wydawnictwo i tak jest już wystarczająco obszerne. Zresztą autorzy podpowiadają, gdzie wybranych smaków można spróbować.
Anna: Marginesy wznowiły w mniejszym, poręczniejszym formacie "Jadłonomię po polsku" Marty Dymek. Ta książka pokazuje, że kuchnia roślinna może być "prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi". W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku (doliczając przedwiośnie i… przedzimie) znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. W książce znajdziecie nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.
Ryszard: A na deser jeszcze jedna gwiazda, bardzo barwna, ale i tragiczna - Anthony Bourdain. "Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" (Buchmann) to przewodnik po najciekawszych miejscach, które odwiedził popularny i kontrowersyjny prezenter telewizyjny. Znajdziemy w nim ulubione adresy kucharza, porady, jak się do danych miejsc dostać, gdzie zatrzymać, a często też, czego warto unikać. Jest zabawnie i złośliwie, jak to u Bourdaina. Książkę uzupełniają eseje przyjaciół i rodziny, którzy wspominają tragicznie zmarłego przed czterema laty kucharza.