Mąż Julie Powell, Eric Powell, w rozmowie z "New York Times" potwierdził, że jego żona zmarła 26 października w domu w Olivebridge, w stanie Nowy Jork. Miała 49 lat, a jako przyczynę śmierci podał zatrzymanie akcji serca.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >>
Blog Julie Powell został założony w 2002 roku. Pisarka opisywała w nim odtwarzanie przepisów kulinarnych ze słynnej książki kucharskiej Julii Child, Mastering The Art of French Cooking. Child była bardzo znaną autorką kulinarną, która swego czasu często występowała w telewizji. Pokazywała Amerykanom, jak należy obchodzić się z jedną z najtrudniejszych kuchni świata, czyli z kuchnią francuską.
Powell otrzymała również honorowy dyplom od Le Cordon Blue w Paryżu, szkoły, do której uczęszczała Julia Child w 1950 roku. W 2005 roku wydała swoją pierwszą książkę opartą na blogowych postach "Julie & Julia: rok niebezpiecznego gotowania". Po zdobyciu popularności, zaczęła również pisać dla "The New York Times", "Bon Appétit" i "Food & Wine".
Wpisy Powell posłużyły jako podstawa narracyjna dla filmu "Julie i Julia", który wyreżyserowała Nora Ephron. W głównych rolach wystąpiły Meryl Streep (jako Child) i Amy Adams (jako Powell). Film pokazywał zdarzenia z wczesnych lat 50. oraz lat dwutysięcznych. Za swoją rolę w tej produkcji Streep została nominowana do Oscara.
W 2009 roku Powell wydała swoją drugą książkę, zatytułowaną "Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession", w której ujawniła, że miała romans. Oprócz tego zdradziła tam, że w przeszłości odbyła praktykę w sklepie mięsnym i przyznała, że jej doświadczenie z pracą z mięsem spowodowało, że jadła go dużo mniej. Później stała się także propagatorką humanitarnej hodowli i uboju zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.