Zmiany w regulaminie Netfliksa. To koniec z praktyką dzielenia się hasłem do konta

Netflix zapowiada drastyczne zmiany, które w znaczący sposób utrudnią współdzielenie konta. Według nowego regulaminu będą mogły robić to tylko osoby, które razem mieszkają. Weryfikacja będzie przebiegać za pomocą specjalnych kodów weryfikacyjnych. Serwis w ten sposób chce uzyskać opłatę od każdego użytkownika, który korzysta z platformy.

Szacuje się, że ponad 100 mln osób na całym świecie nie płaci za Netfliksa, bo korzysta z kont swoich krewnych i znajomych. Dlatego od początku 2023 roku streamingowy gigant wprowadził regulamin, który mówi, że z tego samego konta na platformie mogą korzystać tylko osoby zamieszkujące w jednym gospodarstwie domowym. 

Więcej ciekawych informacji ze świata telewizji i serwisów streamingowych znajdziesz na Gazeta.pl >>

Zobacz wideo Popkultura odc. 135

Współdzielenie konta tylko z domownikami

"Mieszkający gdzie indziej posiadacze profili będę musieli założyć własne konta, by korzystać z serwisu dalej" - tak głosi kolejna wzmianka w regulaminie. Ta kontrowersyjna zmiana spowodowana jest zapewnie gorszymi wynikami finansowymi Netfliksa. W 2022 roku po raz pierwszy od 10 lat odnotował spadek liczby użytkowników. Tym ruchem serwis streamingowy stara się zapobiec dalszym spadkom.

Netflix informuje, że jeśli wykryje pojedyncze lub powtarzające się logowania na konto z urządzenia niepowiązanego z danym gospodarstwem domowym, może pojawić się potrzeba weryfikacji dostępu do serwisu. Bez tego nie będzie można dalej oglądać Netfliksa na rzeczonym urządzeniu.

Kalejdoskop, kadr z serialu"Kalejdoskop" to ciekawy eksperyment i boleśnie przewidywalny serial

Weryfikacja będzie się pojawiać cyklicznie oraz w przypadku, gdy zostanie wykryte logowanie z urządzenia, z którego dotychczas się nie korzystało. Aplikacja Netfliksa poprosi nas wówczas o wpisanie czterocyfrowego kodu weryfikacyjnego, który zostanie wysłany za pomocą linku na wskazany adres e-mail lub numer telefonu powiązany z kontem głównego właściciela. Kod będzie ważny przez 15 minut.

Jeśli nie zdążymy go wpisać przed upływem tego czasu, to platforma nie będzie blokować konta, ale będzie trzeba wysłać prośbę o nowy kod z tego samego urządzenia. Dopiero, gdy go wpiszemy, to będzie można swobodnie korzystać z serwisu. Jednocześnie Netflix zapowiada, że korzystanie z platformy w czasie podróży lub tymczasowego pobytu w innym miejscu będzie bezproblemowe dla głównego użytkownika konta, lub osób z nim mieszkających.

A jak Netflix sprawdza, kto korzysta z danego konta? Platforma będzie sprawdzać takie dane, jak adres IP, numery seryjne urządzeń, na których ktoś coś ogląda i aktywność na urządzeniach, które są zalogowane do wybranego konta. Jednakże zajdzie też zmiana w trybie autoryzacji. Pojawi się opcja, która pozwoli na zmienianie podstawowego gospodarstwa domowego, czyli również powiązanych z nim urządzeń. W tym wypadku również platforma poprosi nas o wprowadzenie kodu weryfikacyjnego i to na wszystkich sprzętach. W przypadku, gdy nie uda nam się wpisać kodu weryfikacyjnego, to żaden z użytkowników nie zostanie obciążony opłatami.

Antonia Gentry - Ginny & Georgia"Ginny & Georgia". Sprawdzamy, kiedy powstanie trzeci sezon hitu Netfliksa

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina

Więcej o: