W programie „Miejsca nieznane" Anthony Bourdain zabierze widzów w podróż poza utarte turystycznie szlaki. Wspólnie odwiedzimy miejsca takie jak: Urugwaj, Armenię, Butan, Alpy Francuskie, Puerto Rico, Nigerię, Mozambik czy Włochy. W każdym odcinku Bourdain spróbuje lokalnej kuchni, która, niezależnie od szerokości geograficznej, będzie stanowić tło dla inspirujących rozmów z mieszkańcami tych niezwykłych krajów. W Nowej Funlandii wybierze się na połów dorsza, w Alpach skosztuje najlepszych francuskich serów i przyjrzy się kulisom pracy ratowników górskich. W Wietnamie wybierze się do miejsc, które nadal pamiętają koszmar wojny, a na Jamajce, odkrywając kolejne unikalne smaki, porozmawia z mieszkańcami o dysproporcjach społecznych i rozwijającej się tam turystyce. Jak przystało na Bourdaina – zrobi to w charakterystyczny dla siebie sposób. Program został trzykrotnie nagrodzony prestiżową nagrodą Emmy.
Wszystkie sezony programu "Anthony Bourdain: miejsca nieznane" dostępne są w serwisie CANAL+ online na canalplus.com.
W programie "Luke Nguyen - kulinarnym szlakiem" szef kuchni uda się do słonecznej Australii, tętniącego życiem Wietnamu oraz kolorowego i wielokulturowego Hongkongu. Restaurator pokaże widzom miejsca, które kojarzą mu się z dzieciństwem oraz te, które wywarły wpływ na jego kulinarną karierę. Ta niezwykła podróż prowadzi przez azjatyckie budki z najlepszym ulicznym jedzeniem, rodzinne bary z autentyczną kuchnią regionu, aż po nowoczesne azjatyckie restauracje, czerpiące inspiracje z kuchni świata. Podczas swojej wyprawy Luke spróbuje tradycyjnych potraw i porozmawia z osobami, które w wyjątkowy sposób na nowo definiują znane od pokoleń smaki. W serii pojawi się również rodzina i bliscy przyjaciele Luke’a. A co w menu? Między innymi: wietnamskie curry, ceviche z makreli królewskiej czy pierożki gyoza.
Program "Luke Nguyen – kulinarnym szlakiem" dostępny jest na antenie CANAL+ KUCHNIA i w serwisie CANAL+ online na canalplus.com.
Gospodarze programu "Kudłacze na motorach": Dave Myers i Si King wyruszą w kierunku rejonów Morza Śródziemnego. Odwiedzą m.in. Włochy, Francję, Hiszpanię, gdzie wybiorą się do rodzinnych restauracji, lokalnych gospodarstw i na targowiska. Na Sardynii poznają przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na tradycyjne włoskie desery. W Prowansji zakochają się w miejskich targach i razem z francuską gospodynią nauczą przyrządzać zupę rybną. Z kolei w Walencji przygotują regionalną wersję paelli z dodatkiem wiśni i spróbują suszonej na słońcu ośmiornicy. Poznane podczas podróży składniki i techniki przygotowywania dań, pozwolą kucharzom stworzyć prawdziwą śródziemnomorską ucztę, która czerpać będzie z bogatego dziedzictwa tego regionu.
Cały sezon "Kudłacze na motorach: wokół Morza Śródziemnego" dostępny w serwisie CANAL+ online na canalplus.com.
Julie Andrieu znana jest ze swoich wyjątkowych wędrówek po Francji. Przemierza najbardziej malownicze miejsca i dodaje do swoich opowieści szczyptę magii. Udowadnia widzom, że każdy z regionów jej kraju różni się od siebie kulinarnymi tradycjami. W programie Julie odwiedzi miejscowe gospodarstwa ekologiczne, lokalne restauracje i zakłady rzemieślnicze. Będzie miała też niezwykłą okazję poznać tradycyjne, domowe przepisy mieszkańców przekazywane z pokolenia na pokolenie. W najnowszym sezonie programu prowadzącej będą towarzyszyć wybitni szefowie kuchni, tacy jak zdobywczyni gwiazdki Michelin - Andrée Rosier. Zwieńczeniem kulinarnej podróży po Francji będzie kolacja, którą Julie przygotuje wspólnie z osobami spotkanymi podczas swoich wypraw. Bon appétit!
Program "Francuskie wędrówki Julie" dostępny jest w serwisie CANAL+ online na canalplus.com.
Z kolei Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kucharzy na świecie, autor bestsellerowych książek i programów o gotowaniu zabierze widzów w podróż w poszukiwaniu najlepszych wegetariańskich smaków. W ramach inspiracji wybierze się do krajów, których mieszkańcy do perfekcji opanowali sztukę przyrządzania potraw bez mięsa. W Izraelu zobaczy jak przygotowuje się sałatkę fattoush i popularne danie uliczne - falafel. W Indiach zainspiruje go aromatyczne warzywne curry i pieczone bataty z przyprawami. W menu programu pojawi się między innymi również warzywny burger czy gulasz na bazie grzybów. Jamie krok po kroku pokaże widzom jak w domu samodzielnie ugotować przepyszne jedzenie, które polubią nawet zagorzali zwolennicy mięsa. Jak zwykle w przypadku Jamiego będzie smakowicie i niezwykle prosto.
Program "Jamie Oliver: po prostu warzywa" dostępny jest w serwisie CANAL+ online na canalplus.com